Vem städar hos städaren?

Frågan är nonsensartad. Är man städare till yrket, så städar man vanligen själv eftersom man är professionell. Eller så hyr man tjänsten av någon annan om man av olika skäl inte kan eller vill städa hemma. Precis som alla andra, alltså.

I samma genre kan man  fråga sig vem som putsar fönstren hos fönsterputsaren; vem som mokar rör hos rörmokaren; vem som sotar hos sotaren; vem som ser till barnen hos barnen; vem som opererar den sjuke kirurgen; och, varför inte, vem som doktorerar hos doktoranden?

Frågan "Vem städar hos städaren?" är alltså ett exempel på innehållslös rundgångsretorik, med det politiska syftet att misstänkliggöra en arbetsskapande åtgärd. Underförstått är också ett visst mått av förakt för yrket som städare, trots att det ständigt behöver utföras av yrkeskunniga människor.

Däremot är det, som någon påpekat, ganska udda att det bara är städtjänster som omfattas av subventionen. Förr fanns det ju ett s.k. ROT-avdrag man kunde göra om man ville renovera det gistna pörtet. Men i om- och nybyggnadsbranschen är det ju mest karlar som jobbar, har jag fått mig berättat, så möjligen kan denna nya subvention vara ägnad åt att underlätta för kvinnor att få jobb, eftersom städbranschen tycks vara dominerad av kvinnor.

Hur det nu kan vara med den saken; Mitt ursprungliga syfte var blott och bart att visa hur man med ett klatschigt ord kan omdirigera tanken från ett faktiskt sakförhållande till någon sorts svävande idébild av politisk natur.

Vill man vara rationell, så gäller det att kalla saker vid deras rätta namn. Denotationen rules!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0