Språkbruk

Den sedan snart ett år tillträdda regimen här i landet, har infört att man kan göra skatteavdrag för s.k. hushållsnära tjänster. Detta är missvisande eftersom tjänsterna utförs i själva hushållet, inte nära det. Möjligen kan gräsklippning, hamling o.dyl. vara hushållsnära, ity man då inte i strikt bemärkelse befinner sig i hushållet. Men städning, som det i grund och botten handlar om, utförs vanligen i hjärtat av hushållet. Det korrekta uttrycket torde därför vara "hushållstjänster".

Den förutvarande regimens tillskyndare använder genomgående uttrycket  "pigavdrag" för samma sak. Man vill med det ordet mana fram en bild av en liten tös från 1800-talet, med huckle, solkigt förkläde och i övrigt slitna kläder, som barfota står framför Patron och blygt tittar på densammes blankpolerade skor.

I den ena handen har hon en gisten trähink och i den andra en nersliten skurborste. Hon hostar lite lätt av både TBC och de cigarrmoln och punschångor som patron ger ifrån sig. Alternativt vill man med begreppet förmedla bilden av en utmärglad statarkvinna som knäskurar grevinnans balsalsgolv.

Ja, tänk så man kan välja orden för att dölja verkligheten. I praktiken handlar det om yrkesmänniskor som ser en chans att skaffa sig jobb. Små blyga töser hör 1800-talet till; nuförtiden är det frågan om mindre företag, med få anställda, som utför ett professionellt arbete. Måhända att lönerna inte ligger i nivå med generaldirektörers, men de är i alla fall reglerade genom avtal.

Dessutom; för att köparen av tjänsten ska få göra avdrag i sin deklaration, måste det till korrekta kvitton att uppvisa för Skatteverket. Något som inte är så gångbart bland svartjobbare och oseriösa företag i branschen. Verket vet att kolla upp saker och ting.

Det är alltså nys och nonsens att tala om "pigavdrag", eftersom det inte är enskilda, hunsade, kvinnor som utför städarbetet under Patrons piska.

Enligt en (obekräftad) uppgift har antalet nystartade städföretag i Stockholm ökat med 30% sedan avdraget infördes. Något som borde betyda att människor har fått jobb.

Några hävdar att detta bara gynnar de rika. Visst, men vilka är då "de rika"? Vid vilken månadsinkomst går gränsen? Vid vilket antal hårstrån går f.ö. gränsen för flintskallighet? Och hur fasen kunde dom bli rika under sosseriets tid, då allt var så jämlikt? Man undrar.

Andra vill göra gällande att det är förnedrande att städa hemma hos medmänniskorna. Jaha, när jag jobbade som handikappassistent fick jag ta hand om mer än bara städning. Hur förnedrande var det? Och hur förnedrande är det då inte att jobba som sophämtare och dagligen ta hand om andras avfall? Det finns jobb som bara kan utföras av människor och dessa jobb kan inte vara förnedrande.

Kanske vore det bättre om man lämnade de svepande generaliseringarnas ideologi, för att istället inse att alla arbeten måste utföras och att många som inte har ett jobb kan utföra dem.

Bleve jag av med mitt nuvarande jobb, så skulle jag inte tveka en sekund att ta ett jobb vilket som helst som pyntar mina fasta utgifter. Först därefter skulle jag börja leta efter något mer tillfredsställande knäck.

Så jag betackar mig för de välbetalda pseudosocialisternas nonsensprat, när de sitter på sina elfenbens-barrikader och ser ned på oss i populacen.

Deras språkbruk är både nedlåtande och populistiskt.

RSS 2.0