Dålig såväl in- som utsikt, men bara på det högra ögat.

Efter några år av trassel med det högra ögat, tog sistlidna optiker i på skarpen och anmodade mig, å det bestämdaste, att kontakta en av ögonläkarna på den lista som vidhängde remissen.

Jag ringde alltså upp den första läkaren på listan för att boka tid. Efter att ha förklarat besvären, som de förklarats för mig av optikern, sade hon bestämt; - Nej! Det där är en akut sak och då måste du vända dig till akutsjukvården.

Hon föreslog några och till slut hamnade jag på Cityakuten, inte långt från Hötorget. 260 spänn och 35 minuter senare fick jag träffa en specialist på ögonåkommor. Han undersökte mig noga, vari ingick att droppa något i ögonen som vidgade pupillerna till skräckfilmsstorlek. Till slut hittade han någon sorts svullnad vid "gula fläcken" (Makula, alltså) och sa att han skulle skicka mina papper vidare till högre instanser inom sjukvården.

Idag var jag således på SöS för att bli undersökt av doktor Henrik Dahlgren. En, vad jag förstår, mycket kompetent man som undersökte mig noga, vari ingick att droppa något i ögonen som vidgade pupillerna till skräckfilms-storlek. Till slut hittade han någon sorts svullnad vid "gula fläcken".

Jaha, men vadårå, den första läkaren hittade ju samma sak! Okej, att doktor Dahlgren var mer utförlig och noggrann i sin undersökning, till priset av ytterligare 260 spänn, men besvären i ögat var ju ändå desamma.

Efter undersdökningen sa dr. Dahlgren precis detsamma som läkaren på Cityakuten sa, nämligen att jag lider av åldersbetingad makuladegeneration.

Det visste jag redan, för det kunde jag ju "se". Han var också vänligt rakt på sak och sa att det inte finns någon bot för detta, utan det får man leva med. Jag frågade då om det finns något sätt att hindra åkomman från att bli sämre. Men då svarade han att: - Nja, sämre än som det är kan det inte bli.

Sedär, ett rakt svar. Jaja, jag räknar mig till stoikerna inom filosofin, så jag tänkte genast på den gamla devisen  "Feras, non culpes, quod mutari non potest" (dvs: Vad ej kan ändras må man bära utan knot)

Vad annat kan man göra när livet överfaller en?

Kommentarer
Postat av: Årstadals Jihad

För oss som redan har sett allt är T-blå det som gäller.

2007-06-06 @ 02:04:32
URL: http://blogg.aftonbladet.se/11625
Postat av: Termopyle

T-röd för god för att kolsyras.

2007-06-18 @ 18:44:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0