Vinter-OS

Det blev inga medaljer för Folkrepubliken Mosebacke under sistlidna vinter-OS. Mest beroende på att man inte ställde upp. Därför har MOSOK (Mosebacke Olympiska Kommitté) beslutat arrangera ett lokalt OS för de inhemska förmågorna.

En skrinnarbana kommer att anläggas i plaskdammen vid Mosebacke Torg, enligt principen "kort distans, många varv". I Svartensgatans del mot Katarina Kyrkbacke kommer en slalombacke att iordningställas, i vilken tre portar kommer att finnas; nämligen Svartensgatan 30, 32 och 34. Och torget vid Fiskargatan 14 kommer att rensas från bilar och spolas, så att en hockeyrink (låt vara i det lilla formatet) kan arrangeras.

En representant för MHL (Mosebacke Hockey League) har också utlovat att folkrepublikens främsta talang på området, "Floppa" kallad, kommer att infinna sig. Resten utgörs av de licensierade bänknötarna Aviga Laban, Nådiga Luntan, Kalle Kanyl och Affe Tamin. För att fylla ut laget kommer också några lämpliga turister från grannlandet Sverige att shanghajas.

I såväl grundspel, kvartsfinal, semifinal som final, kommer så detta ärorika landslag att möta MUL (Mosebacke UngdomsLag), dvs pojkar födda -99. Detta för att säkra segern.

Sedan blir det busstransport från rinken till Mosebacke Torg, komplett med poliseskort och dito helikopter, där en massiv segerfest vidtar. - Vi ska minsann inte vara sämre än svenskarna! som ordförande Fidel Pärlemo i en medelsvår ukas låtit meddela.

Sedär, åtminstone ett OS-guld!

En ofelbarhet.

Det är en ofelbar sanning att somliga bara måste skymma vid större evenemang. Det slår aldrig fel. När det händer något spännande måste alltid någon stå i vägen.

Som t.ex. idag på puben. Tre Kronor skulle spela mot Tjeckien och jag satt som vanligt i mitt hörn vid stambordet, med TV-apparaten inom bekvämt synhåll.

Självklart råkar det vara lönefredag, varvid, lika självklart, varenda jävel ska åka österut med färjorna från Tegelvikshamnen. Ytterligare en självklarhet är att de nödvändigtvis måste "grunda" på stamlokuset Shamrock (Folkungagatan 102) inför resan. Det börjar likna en transithall till Viking Line.

Alltså. När matchen började kl. 16:35 var det tjyvtjockt med blivande Ålands- och Finlandsresenärer i lokalen. Och det är väl okej.

Men att åtminstone 70% av dem var basketlirare, med en genomsnittlig längd på 2,3 meter, var inte lika okej. Speciellt inte som de plägade läppja sitt mjöd mellan stambordet och TV-apparaten.

Visst att Kronorna vann med 7-3, men jag fick knappt se pucken bakom alla puckon till drasutar.

En insikt.

Som jag dagligen och stundligen jobbar med nyheter, fick jag plötsligt, härom dan, en Lidnersk knäpp (eller bara knäpp), och insåg att de flesta ägnar mycken tid åt att motarbeta varann.

Mot bakgrund av tidigare studier insåg jag plötsligt att människor, av outgrundliga och irrationella skäl, inte sällan väljer att framhäva det som skiljer oss åt, snarare än det som förenar oss.

Nog skulle livet bli lite enklare för de flesta om vi valde att fokusera på det vi har gemensamt?

Nyord.

De tillfällen då nya ord präntas in i allmänhetens vokabulär tycks vara förknippade med olika typer av katastrofer. När Estonia gick under lärde vi oss "bogvisir" och för ett drygt år sen fick vi oss till livs vad begreppet "tsunami" står för.

Det allra senaste ordet på fronten är "transponder". Åtminstone i Stockholm.

RSS 2.0