Normalhöjd.

Normalhöjden i Sverige oroar mig inte. Faktiskt har jag aldrig brytt mig om den. Men den finns, dold bakom en rostig järnlucka med ett stort nyckelhål och årtalet 1886.

Kanske är det instrumentet bakom denna lucka som räknar ut att järnvägsstationen i Illaluokta ligger 137 meter över havet.

Men hur ser normalhöjden ut, egentligen? Är det en pinne i trä med karvade jack? En sån där som Robinson Crusoe hade att räkna dagarna med?

Vid ett jack står det "Det här är en meter över huvud taget" och vid ett annat "Det här är en halvmeter - om man räknar från marken".

Numera kanske det står en datagrunka innanför luckan, som säger något obegripligt om laserstrålar till månen för att mäta höjder. Eller så kommer bara texten "Access denied" upp.

Jag tror dock inte att det handlar om fysikaliska storheter, utan fastmer om metafysiska dito. Bakom luckan sitter en liten gnom, geoiden Gideon, och höftar till lite med höjder.

Han sitter med en kulram och plitar, som när tomten avgör hur snälla barnen varit under året, och så ringer han TT och säger "Om två veckor kommer Nisse Bengtsson att stå på höjden av sin karriär".

Även lågvattenmärken är hans gebit. Ibland ringer han Börsen och säger "I morgon blir det en botten-notering i handeln". Och så tillägger han lite elakt "Skrattar baisse som skrattar sist".

Moral och etik tillhör också hans domäner. När det skett något upprörande utbrister han "Det var väl ändå höjden!"

Religion är lite knivigare för honom. När någon säger "Ära vare Gud i höjden" börjar han nämligen genast räkna ut hur högt upp det kan vara - med utgångspunkt i den svenska normalhöjden. Och det är ju inte så lätt.

Det är också han som designar rakorna som används när de minsta små börjar göra det i höjden. Men i övrigt har han inget med människors längd att göra. Frågar man honom om det, så svarar han bara "Om våren bli dagarne längre - och vi med dem".

Denne gnom sitter alltså bakom en liten rostig lucka i Schering Rosenhanes gränd på Riddarholmen och lurar. Tror ni mig inte så är det bara att knalla dit och knacka på. Fast normalhöjden i Sverige mäts sedan flera år tillbaka från en stenhäll på ett nakenbad för herrar i Bohuslän.

Numera är det alltså inte längden, utan höjden, som räknas.


Semester

Vårens kalla fingrar har spridit ut sina tentakler över nejderna och sommaren hotar runt hörnet. Det är alltså dags att börja fundera på semestern.

Skas det iväg till Medelhavet? Se då till att smörja in ansiktet mot solen, åtminstone om ni ska till den grekiska ön Fiellaponessos. För det är just det den gör om man inte skyddat kranen.

Mosebacke Medier (MM) har frågat ordförande Fidel Pärlemo vart det bär iväg i smestertider. Svaret blev att: - Vi i familjen är böjda att luta åt Pisa.

Bloggaren själv är benägen att luta åt Skottland.


Rättvisa?

Jorden är överbelamrad med despoter, småpåvar, besser-wissrar, folkmördare, fårskallar, fähundar, ärkenöt, fascister, commie-rat-finks och stadsplanerare.

Det borde alltså ha förespeglat Herren att det finns ganska många som kunde ha fått gå före i kön till existensens röda kort, dvs permanent utvisning från jämmerdalen.

Men, nehej då, han bara måste visa ut kompisen Affe. Hade det funnits himmelska sportsidor att bläddra i, så hade detta orättvisa domslut debatterats till tidens ände.

Den enda förklaringen jag kan finna är att Herrens ledarhund var på konferens med schäfern för hundskolan i Sollefteå.

Rättvist? Nej, inte ett dugg! Men det är så det går till.

RSS 2.0