De rika.

Förhandenvarande svenska regim häcklas esomoftast för att dess politik enbart gagnar "de rika". Inte minst skrev Mona Sahlin om det i en debattartikel i SvD (17/9-07): Att de rika blir rikare.

I mitt arbete som presslektör läser jag ofta i både ledare, debattartiklar och insändare att dessa "rika" ständigt blir rikare. Jag får intrycket av en liten besutten skara i någon sorts Schlaraffenland, som bara öppnar sina orala kaviteter och ser rikedomens vind spänna deras gomsegel. Som om ingen annan grupp i samhället finge ta del av de föregivna skattesänkningar som den s.k. Alliansen genomfört.

Är det verkligen så? Är det fortfarande bara Ingvar Kamprad och Fredrik Lundberg, och likartade, som i praktiken kan välja bort att pynta skatt? Som det var under den förutvarande regimens tid. Dåförtiden var det nämligen extremt nischat, det där med förmögenhetsskatt. Var man tillräckligt rik, så kunde man själv välja. Alla skulle, uppenbarligen, inte vara med.

Men det där är ointressant, eftersom det bara berörde en exklusiv minoritet. Nuvarande brackregim har ju gjort det till var mans (med någon förmögenhet) sak. Fi donc!

Det som är verkligt intressant är att definiera vilka som är "de rika". Som varande f.d. student i vetenskapsteori för humanistiska fakultetens doktorander vid Stockholms universitet (ht-81), är jag väldigt nyfiken på hur man skiljer mellan de rika, de mindre rika, de inte fullt så rika, de småfattiga, de knapriga, de obeställda och de som har det verkligt trångt.

Kort och gott; Vilka är egentligen "de rika" som pseudovänstern talar om? Vid vilken månadsinkomst går gränsen? Kan man inte definiera detta så är pratet om att sittande regim bara gynnar "de rika" rent nonsens. Då tänker man bara i svepande generaliseringar om diffusa grupper. Och det är ju inte så rationellt.

Bättre då, som när docent Svensson, å filosofiska institutionen vid Stockholms universitet, frågade oss lika nyblivna som obegåvade doktorander; Vid vilket antal hårstrån går gränsen för flintskallighet?

Det är de kritiska nyanserna som gör att man kommer nån vart.

Kommentarer
Postat av: Termopyle

En bra definition på "RIK" är en människa som har så mycket pengar att dom överhuvudtaget inte behöver tänka på pengar.

2007-10-10 @ 15:41:07
URL: http://termopyle.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0