Skåneturism.

Det finns nog inget ämne i fäderneslandet som det är så kärt att träta om som alkohol. Förmodligen har man hållit på att gräla om frågan ända sen inlandsisen drog sig tillbaka och därmed gjorde det svårare att få en bit av den i fredagsgroggen.

Sen vi la ner knätofseriet och blev européer på riktigt, har det varit ett ständigt gnäll från konservativa inom alla partier om hur mycket det dricks. För att inte tala om alla frilansande nykterhetsivrare.

Ja, inte mig emot. Faktum är ju att de flesta våldsbrott som begås är begågna under rusets inflytande. Både alkohol och andra medel. Packade fårskallar lever rövare med varann och andra så att det är rent otroligt.

Som bot mot detta finns den restriktiva alkohollagstiftningen, som innefattar både försäljning en gros, till privatpersoner och utminutering på s.k. näringsställen. Och så priset, förstås, med skatt och allt. Syftet är naturligtvis att minimera den skada som packade fårskallar åstadkommer.

Och det är vällovligt. Men det verkar inte längre fungera, för nu åker alla som har möjlighet och inhandlar billig sponken i närliggande länder. Och blir lika apraka och jävliga som förr, fast billigare. Då kommer en utredare fram till att man ska sänka alkoholskatten i Sverige, inte för att främja nykterheten, utan för att Systembolaget ska bli konkurrenskraftigt.

Kanske att det hade varit bättre att försöka ta reda på varför misslynta svenskar krökar så mycket? Varför klarar de inte av medelhavsstilen på området? Kan det vara så enkelt som en förlängd trotsålder mot de folkvalda förmyndarna? Eller har vi blivit så avindividualiserade att vi inte längre förmår ta ansvar för oss själva? Man undrar.

Den senaste snilleblixten kommer från Brottsförebyggande rådet, som i en perifer passus nämner möjligheten att differentiera alkoholskatten inom landet. Det skulle därmed bli billigare att köpa sprit i de delar som ligger i omedelbar anslutning till länder med billigare sprit, dvs Skåne, medan det i övriga landet skulle vara oförändrat pris.

Ja, varför inte? Det skulle bli ett sjujädra uppsving för den skånska turistindustrin om var och varannan inlandsnorrbottning kom dit och krökade.

Och exotiskt blir det också. Tänk bara, som i mitt fall, född i Jukkasjärvi församling, att få uppleva en grisfest på plajan i Ystad; det är långt söderut, man begriper inte vad dom säger, men käket är okej och man blir rejält packad. Precis som vilket chartermål som helst!

Ville man vara lite lustig, med referens till alkohol, så kunde man tala om Skåne-turism.

Kommentarer
Postat av: Magnus i Årsta

Lasse! Lysande reflektioner, som vanligt. Och vad beträffar förslaget till presumtivt reducerat spritpris i landskap som gränsar till smörrebrödland kan jag bara berätta att vi, inom branschen, skakar på skallarna. Trots att vi är nyktra!

2005-09-13 @ 23:09:58
URL: http://www.systembolaget.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0