Griskräks

De svenska kraftuttrycken är sedan länge stadda på nedgång. De flesta väljer att använda sådana uttryck som är internationellt gångbara, som t.ex. "bullshit" för något som man anser komma ur den bakre änden av en tjur.

Redan när jag gick i gymnasiet (dvs i skiftet mellan de geologiska perioderna Ordovicium och Kambrium) var det ordet - i likhet med Ahlgrens bilar - i var mans mun.

Uttalet varierade kraftigt; alltifrån "bull-kitt" via "bull-sjitt" och "bull-schitt" till "bull-skitt". Särskilj fonetiskt mellan dem, den som kan!  (Ja, bull-kitt är ju inte så svårt - men de andra!)

Ett annat kraftuttryck som var populärt var "motherfucker", vanligen uttalat "madde-facke". (Ej att förväxla med prototypen till Fokker-flygplanen, dvs "Mother Fokker" eller möjligen "Mutter Fokker" på tyska).

Med åren har jag insett att det kanske inte är lönt att försöka utveckla kreativa invektiv på svenska. Allt ska ju kunna förstås av alla i den globaliserade grytan.

Istället har jag valt att tjuta med ulvarna, vända kappan efter vinden, klia svinen på ryggen, klappa mot-sträviga taxar medhårs och således börjat fundera på nyord i ett internationellt sammanhang.

Utgångspunkten har då varit det amerikanska slangspråket, ur vilket Bullshit en gång uppstod; ett mäkta populärt uttryck under lång tid. Men nog är det lite slitet? Kanske att det är dags för ett nytt?

Jag vill därför lansera ett helt nytt ord som ersättning, nämligen "Hogbarf". Det har samma animaliska ursprung som sin föregångare och fyller samma funktion vad beträffar det nedsättande omdömet om den företeelse det riktar sig mot.

Dessutom åsyftar det något som ofrivilligt kommer ur ett djur. "Hog" är det anglosaxiska uttrycket för svin, eller gris, och "barf" är ett äldre slanguttryck för att kräkas (inte sällan använt i den engelskspråkliga utgåvan av serien Kalle & Hobbe).

Sedär! Istället för det utnötta ordet "tjurbajs" kan vi nu börja använda det pinfärska "griskräks".

Till vad nytta?


Kommentarer
Postat av: Nina

omväxling förnöjer... heter det väl?!

2005-08-28 @ 20:56:23
URL: http://ninajohangarden.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0